Stel, u spreekt met uw puberdochter af dat ze na het stappen om twaalf uur thuis moet zijn. Ze komt de volgende dag om twaalf uur ’s middags binnenlopen. Hoe reageert u? Grote kans dat u kwaad bent. Ze begrijpt immers best dat u twaalf uur ’s avonds bedoelde! Deze metafoor gebruikt Richard Happé, emeritus hoogleraar belastingrecht, in een betoog over belastingontduiking. Wanneer bedrijven via mazen in de wet belasting ontwijken, wekt dit logischerwijs woede op bij burgers. Deze ondernemingen weten immers best dat de belastingregels niet op die manier bedoeld zijn.
‘Open over belastingen’ is dit jaar het thema van de Kristaluitreiking op 19 november. We discussiëren met elkaar over bovenstaand issue: moeten ondernemingen zich laten leiden door wat fiscaal mag, of door wat moreel verantwoord is? Welk standpunt een bedrijf ook kiest: hoe transparant moet het hierover zijn? En wat zijn de voor- en nadelen van open communiceren over je belastingbeleid?
Unilever meest transparant over belastingen
De Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) publiceerde op 2 juli de Tax Transparency Benchmark. Uit de benchmark blijkt dat 45% van de 64 onderzochte Nederlandse multinationals in 2014 verslag deed van haar belastingbeleid. Een hele vooruitgang ten opzichte van 2013 (16%). Toch is er nog een wereld te winnen: de onderzochte ondernemingen scoren gemiddeld 9 punten op een maximum van 36. Unilever won met 22 punten de Tax Transparency Award 2015. Het bedrijf presenteerde onder meer duidelijk geformuleerde belastingzaken en bracht zijn medewerkers hiervan op de hoogte met een online cursus.
Open gesprek tijdens Kristaluitreiking
De Tax Transparency Benchmark van de VBDO is voer voor discussie. Daarom gaan we tijdens de Kristaluitreiking op 19 november 2015 in Den Haag met experts en deelnemers aan de Transparantiebenchmark het gesprek aan over transparantie over belastingen. Wat rapporteren bedrijven over de manier waarop ze omgaan met belastingdruk? Maken ze duidelijk of ze om fiscale redenen omzetten en winsten elders boeken? Wat zijn de voor- en nadelen van deze openheid? Experts laten hun licht hierover schijnen en gaan in discussie met de zaal. Ook enkele good practices komen aan het woord: ondernemingen die ervoor hebben gekozen om open en eerlijk naar buiten te treden over hun belastingbeleid.
De Kristaluitreiking is gratis toegankelijk. Deelnemers aan de Transparantiebenchmark ontvangen hiervoor een uitnodiging. Anderen kunnen zich aanmelden via a.m.slaa@minez.nl. Wie het eerst komt, die het eerst maalt!