De EU-richtlijn inzake niet-financiele informatie, of EU Non-Financial Reporting Disclosure (NFRD) – wellicht heeft u deze termen al voorbij horen komen. Vanaf verslagjaar 2017 is deze richtlijn namelijk van kracht in Nederland. Dit heeft consequenties voor bedrijven die nog niet of weinig over maatschappelijke onderwerpen rapporteren, maar ook voor bedrijven die deze weg al zijn ingeslagen. Valt mijn bedrijf onder deze wetgeving? Wat staat er in de richtlijn? Wat houdt het in voor uw bedrijf? Welke van uw huidige rapportageprocessen worden beïnvloed? Als over 2017 gerapporteerd moet worden, moet ik dan nu al zaken meten?
De richtlijn is door het Ministerie van Financiën omgezet naar Nederlandse wetgeving in twee afzonderlijke regelgevingen: “bekendmaking niet-financiële informatie” en “bekendmaking diversiteitsbeleid” en vastgelegd in artikel 391 lid 5 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.
Adviesbureau Sustainalize heeft de richtlijn voor u bestudeerd. Samen met de uitkomsten van een gesprek met het ministerie geeft Sustainalize in een blog antwoord op de meest prangende vragen.