Afgelopen vrijdag (2 november) heeft Teresa Fogelberg uit Overasselt in Amsterdam een Koninklijke Onderscheiding ontvangen, uit handen van burgemeester Mittendorff. Ze is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Fogelberg heeft de onderscheiding gekregen voor haar baanbrekende werk gedurende 25 jaar op het gebied van duurzaamheid en de positie van vrouwen. Haar inzet is van grote maatschappelijke betekenis en heeft een wereldwijde uitstraling.
Als wetenschapper op het gebied van antropologie en economische ontwikkeling is zij mondiaal actief voor het behoud van de natuur. Vanaf de jaren ‘90 maakt zij zich sterk om ondernemers en producenten bewust te maken van wat vervuiling voor de natuur en de aarde betekent. Ook weet zij allen die haar pad kruisen warm te maken voor ontwikkelingen die helpen bij het terugdringen van vervuiling, bij duurzaam produceren en duurzaam onderhouden. Om dit te bereiken nam zij de afgelopen 15 jaar deel in tal van internationale organisaties.
In 1998 werd de Global Reporting Initiative (GRI) opgericht, een internationale organisatie die middels een keurmerk richtlijnen voor duurzaamheid voor bedrijven opstelt. Veel ondernemingen heeft dat met zachte hand geholpen duurzamer te produceren. Dit Amerikaanse initiatief werd mede door haar inspanningen in 2002 naar Amsterdam verplaatst. Mevrouw Fogelberg is vanaf dat moment president-directeur.
In dat jaar was zij ook uitvoerend assistent van de Speciale Gezant van de Secretaris-Generaal van de VN bij de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg. Tijdens de klimaatonderhandelingen in Kyoto was Teresa Fogelberg het hoofd van de Nederlandse delegatie. Tevens was zij directeur Klimaatverandering en Industrie bij VROM waar ze het nationale beleid voor haar rekening nam.
Buiten bovenstaande verdiensten heeft ze ook haar sporen verdiend als voorzitter, initiatiefnemer en adviseur van verschillende organisaties op het gebied van duurzaamheid zoals:
- ‘The Questionmark´(Milieu- en Mensenrechten consumenten);
- Transparantiebenchmark voor bedrijven bij Ministerie van Economische Zaken;
- SEED/UNEP (te Nairobi);
- Ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van duurzame economische groei in ontwikkelingslanden;
- OECD (kennisgroep welzijn en vooruitgang in Parijs);
- ICIMOD (Internationaal kenniscentrum voor duurzame ontwikkeling van de Hindu Kush Himalayas in Afghanistan, Bangladesh, Nepal en China);
- ISAR Honours (kwaliteitskeurmerk voor bedrijven, onderdeel van UNCTAD);
- Jurylid van´Nudge Global Impact Award’;
- Wereld Natuur Fonds;
- International Institute for Environment and Development;
Mevrouw Fogelberg is niet alleen expert op het gebied van duurzaamheid, zij zet zich ook met hart en ziel in voor de mensenrechten, heel specifiek de ontwikkeling van vrouwen. Zij streeft ernaar dat vrouwen in de samenleving een plek krijgen waar ze gezien en gehoord worden. Bij de Wereldbank was zij Chief Recensent van Het CGIAR Gender and Diversity Programme. Ze was tevens voorzitter van de Expert Group on Women and Development van OESO. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken was zij hoofd van de afdeling Onderzoek en hoofd van de afdeling Vrouwen en Ontwikkeling. Bovendien is ze bestuurslid bij Cordaid en is ze lid van de World Connectors Group waarbij ze deelneemt vanwege haar kennis van duurzaamheid en milieu en om haar voorvechtersrol om vrouwen een meer prominente rol te geven in de samenleving.
Lees het artikel uit 2015: ‘15 jaar GRI Richtlijnen voor duurzaamheidsverslaggeving‘ met een historische beschrijving